Wednesday, 16 April 2014

我刚刚读一位一年级的学生写关于父亲的写作练习, 没想到她写得非常精彩,让我感动得很。
"总是盼望着时光能走得慢一些,不要再让您变老了"
读了之候,我不知不觉想起了一件事,心理有一种无法表出来的痛苦。
我总是盼望时间会再次重复,
给我有更多的时间跟你过日子,
彼此支持双方要追求梦想。
 看到双方变成成功的人,
看到我们之间谁会更快结婚,
你将来的太太会怎样的人,
看你的孩子长得会否像你那么讨厌。

但你跑得太快太远,没有给我任何机会追你了。
以前你说你毕业后要到国外工作。
我跟你说,我将来想念你的时候该怎么办。
你随便地对我说,还能在网上谈话吧。
而现在你没有留我任何消息而去了,
走到一个我不认识、我无法追你的世界。
我想念你了,我会怎样?

你造作一个网站吧,可以从那儿联系我,
告诉我你一切的情况,
给我听一个哭笑不得的故事。

我今年的生日会怎样过的?
每年就是有你来给我一个惊喜嘛。。

Sunday, 16 February 2014

Try to not Always Searching a New Excuse for Yourself

The other random post today.. Hahaha.. I decide to be active again on this blogger. Dan hari ini gw lagi pengen menulis hal-hal super random simply because I miss writing. Beberapa hari terakhir gw berpikir tentang beberapa hal random yang aga menyentuh hati gw, mulai dari aga emosi sampe terharu. Tapi karena gw biasanya 1 topik aja bisa dibahas panjang, jadi hari ini gw share 1 topik ter-hot di otak gw aja saat ini. Hahahaa..

Gw akhirnya kemaren melewati UAS terakhir selama perkuliahan S1 ini, sedih ga sedih sih. Cuma seperti biasa, saat-saat ujian gw selalu berpikir tentang hal ini, cuma baru kali ini gw inget buat share disini. Ini adalah pemikiran 'keras' gw pribadi bagi anak-anak males yang nilainya kurang. Jadi maaf yah bagi yang merasa ga setuju atau apapun, gw bener-bener cuma menyatakan pendapat dari sisi gw sendiri. Kalau kurang berkenan, monggo dipindahkan channel blogspotnya. :D

Dari jaman duduk di bangku sekolah gw selalu menemukan orang pintar suka dikatain pelit saat ga kasih jawaban pas ujian, kemudian dicemooh sama anak-anak pemalas. Note it, anak pemalas, bukan anak bodoh. Sebenernya bagi gw, manusia dibagi jadi 2 tipe doang: orang yang mau berusaha dan yang tidak mau berusaha. Orang yang mau berusaha ini yang akhirnya mendapat gelar anak pintar, sedangkan orang yang ga mau usaha yang dapet gelar anak kurang pintar.

I know bagi teman-teman sekitar gw, gw terhitung sebagai anak super rajin, dengan IP tinggi, mengagungkan nilai, dll, dll. I dont care all of your opinion actually. But if I can clarify something, I do NOT care for all those things i've mentioned. I just DO care for the value of myself. Yes, gw ga peduli nilai dan IP dan apapun itu, gw hanya peduli sama nilai dari diri gw sendiri. Mungkin gw akan membahas tentang 'nilai diri' yang gw junjung di post lain suatu hari nanti, but not now.

Dulu pas kecil gw bukan tergolong anak pinter loh, kalian boleh bertanya pada temen-temen SD gw kalo ga percaya. Siapa Reina? Wkwkw.. Pas masuk SMP dan SMA gw bisa dihitung sebagai anak yang lumayan pinter. Pas gw masuk kuliah, gw dihitung sebagai anak amat pinter. Woh, suddenly I feel so surprise while typing this coz I've also just realized this thing too loh. Hahahaa.. Tapi menurut gw sendiri, gw ga mengalami perubahan besar dari SMP-kuliah ini. Dari SD ke SMP gw akuin emang gw mendadak kaya dapat penyadaran akan apa kewajiban gw saat itu: belajar. So I study as hard as i can. Tapi kenapa value diri gw kaya naik tajam ya di mata orang lain? Sebenernya yang gw pikir adalah, 
Bukan value gw yang menaik, tapi value orang-orang di sekitar diri gw yang menurun. 

Sekolah gw dulu bukan sekolah unggulan, tapi murid-muridnya emang termasuk murid yang 'punya otak untuk berpikir mau maju'. Oke, bukan gw ngatain anak-anak yang seperkuliahan sama gw saat ini, seriusan, pardon for my blak-blakan thought and words yah, tapi seriusan, gw merasa inilah anak Indonesia. Ga semua anak Indonesia seperti ini, tapi karakter yang mendominasinya adalah yang seperti ini. Let me describe some evidences yang bikin gw geleng-geleng kepala. 
1. Besok ujian susah, sadar keterbatasan kemampuan, ga belajar tapi santai-santai dan jalan-jalan.
2. Sadar belom selesai belajar bahan ujian atau belom bisa, bukan sibuk mengejar ketinggalan, tapi sibuk nanya nomor tempat duduk ujian berharap bisa duduk dekat orang pinter.
3. Saat kertas ujian dibagiin, bukannya baca dan usaha dulu, tapi langsung mulai resah liat kiri kanan mencari celah nyontek. Yes, mereka langsung berusaha, tapi mulai usaha nyontek, bukan usaha bikin sendiri dulu. 

Hmm, gw ga menyalahkan sih. I always trying to put my shoes on others, actually, so I try hard to not blaming anyone, tapi ga untuk kasus ini. Menurut gw yah, orang-orang macam ini sangat ga pantes buat dikasih contekan dari gw (kalo dari orang laen sih gw bodo amet. Itu hak orang yang memberikan). Buat apaan gw belajar cape-cape terus dengan begonya baiknya bagi-bagi jawaban. Ini ibaratnya gw membagikan sedekah ke pengusaha miliyuner. Mereka ga pantes buat dibagi kan? Hahahahaha

Kalo emang mau nyontek, it means mereka peduli sama nilainya. Kalo peduli sama nilainya, it means harusnya mereka berusaha belajar dong. Kalo uda belajar tapi tetep ga bisa, it means belajarnya kurang maksimal. Kalo belajarnya uda maksimal tapi tetep ga bisa, it means ada yang salah dengan cara belajarnya. And so on. Intinya, 
Try to not always searching a new excuse for yourself

Tapi walau gw sangat keras, gw akan tetep bagi sontekan ke orang yang emang membutuhkan. Misal orang yang sebenernya beneran mau belajar, cuma musibah dateng, pas h-sekian ujian tau2 sakit parah ga bisa belajar. Ini kan bukan dia yang mau yaahh.. Tapi orang terkena musibah ini biasanya tetep gw liat sih dia sehari-harinya emang mau usaha atau ga. Bukan pilih kasih, tapi yah karena bagi gw, orang-orang yang ga mau usaha sama sekali not deserved to be helped. 

Hmm gw liat-liat gw aga cocok jadi penulis dengan gaya kritikus menancap hati nih. Lololol.. Maap atas keblak-blakan yang secara tidak sengaja menyinggung hati. Gw menulis ini semata-mata untuk curhat karena gw suka merasa panas kalo lagi mikir ini,---well, tenang gw bukan baru aja mengalami dikata2in pelit, dll. Kayanya temen-temen gw terlalu takut buat ngomong sama gw, apalagi buat ngatain gw. Wakakakaa.. Tapi serius, gw rasanya panas ngeliatin mental cupu anak-anak Indo ini--dan juga berharap kalau kalian termasuk orang yang pemalas, kalian bisa lebih berjuang lagi untuk menjadi rajin. Kalo males rajin, yah minimal jangan ngoce kalo ga dikasih contekan sama anak 'pinter', toh yang bikin kalian ga bisa jawab soal ujian itu diri sendiri, bukan mereka kan..
Selamat berjuang, yeah!

Friday, 10 January 2014

人这一生,其实是干嘛? 生活其实是什么东西?
我从来搞不明白为什么我要在这种世界上出生的

以前我认为像我那么年轻的人,我不该操什么心
只要知道享受生活,追求梦想
做自己喜欢的事儿,交很多朋友
吃什么好饭,穿什么好衣服,去什么好地方
品尝生活上各种各样的好品味就行了

只知道“你好”而不认识“再见”
我以为“再见”这两个字对我还没有什么作用
我们的未来还长着呢吗?
长着呢。。长着呢。。

最近我意识到生活原来很短很短
人生太衰弱了,没什么权利和力量
我该怎么办?

有的更幸运,知道自己的时间到底什么时候会结束的
可以把自己需要做的事做完
可以说自己想要说的话说出来
给别人机会留美好的记忆
不过你没那么幸运
你,离开得太早了,太早了
连做梦也想不到

你现在到哪里去了?在那儿干嘛?
想念了我没?
我想念你
心里的苦味都说不出来了
我该怎么办

你离开太早了,太早了
离开太远了,太远了

Thursday, 2 January 2014

best thing that ever come in my life

Lama banget ga menulis disini. Tahun kemarin gw aga males2 nulis gitu, entah di tahun baru ini gw akan mulai rajin nulis apa malahan semakin males ya. Hehehe.. Tulisan gw hari ini akan menjadi tulisan yang serius, oleh karena itu gw akan menggunakan kata-kata baku. Siap-siap terpesona.. *apasih*

Tahun 2013 memberikanku banyak sekali hal-hal yang berbeda dari tahun sebelumnya. Aku belajar banyak, tapi kejadian yang terbesar adalah aku mengalami 2 hal terbesar dalam kehidupan di tahun lalu, pernikahan dan kematian.

2013 memberikanku kesadaran akan tibalah saatnya dimana kami (orang dengan umur sepantaran denganku) sudah cukup dewasa untuk membenah rumah tangga. Temanku menikah di akhir tahun ini. Sungguh kejutan yang menyenangkan. Tapi mungkin aku tidak menikah dalam jangka waktu dekat ini. Hahaha..

2013 tidak hanya memberikan sesuatu yang indah, tapi juga menyakitkan. Pada malam natal Bapa memanggil satu orang terbaik, terhebat, sahabat yang pernah kutemui dan miliki, Rico Johari. Aku tidak mengingat apakah aku pernah membahas tentangnya, karena ia ada begitu saja. Sampai menurutku, aku tidak perlu menulis namanya lagi karena memang dia selalu ada untukku. 

Aku tidak pernah berpikir tentang kematian. Menurutku kematian identik dengan orang-orang yang telah berumur dan orang yang memiliki penyakit. Sedikitpun tidak pernah terbersit dalam pikiranku apa yang terjadi apabila temanku, apalagi teman baikku meninggal. Kami (aku dan Rico) berdiskusi tentang banyak hal. Kuliah, pertemanan, asmara, karir, masa depan, bahkan pernikahan. Kami bertanya-tanya siapa kira-kira teman kami yang akan menikah duluan, sayangnya kami tidak pernah berpikir siapa yang akan meninggalkan kami terlebih dahulu. 

Ia adalah salah satu hal terindah yang pernah hadir dalam hidupku. Ia mengajariku banyak sekali hal-hal yang tidak kupikirkan sebelumnya. Ia mengenalkanku kepada dunia baru yang lebih indah, membuatku menjadi seseorang yang lebih baik dan pemberani. Tidak pernah sedikitpun aku berpikir ia akan meninggalkanku secepat ini, semudah ini, yah Bapa.. 

Lelucon, suara nyanyian, tawanya semuanya masih melekat jelas sekali.. Obrolan yang kami lakukan hampir setiap hari.. Kebersamaan yang kami lewati.. Aku benar-benar tidak percaya. Bahkan setelah aku melihat tubuhnya terbaring tak bernafas malam natal lalu. Wajahnya masih seperti biasa, hanya saja bibir dan lehernya yang mulai menghitam. Apa yang terjadi, Bapa? Bahkan ia masih memanggilku sehari sebelum pergi, walau kami tidak berbicara banyak.. Seandainya Kau memberikanku kesempatan melihatnya sukses.

"Ia akan menjadi sukses," aku mengatakan itu kepada ibuku suatu hari. ("Lu terlalu overestimate gw, Rei!". Aku yakin sekali ia mengatakan itu saat ini). Ya, aku sungguh-sungguh. Ia anak yang pintar dan mau berusaha.  Ia benar-benar akan sukses, seandainya dia diberikan kesempatan untuk membuktikannya. Walau bagaimanapun juga ia sudah sangat membanggakan kami, teman-teman terdekat, juga keluarganya.

Teman yang amat sangat sangat sangat sangat teramat baik yang pernah kumiliki, aku tidak melebih-lebihkan, sungguh. Tidak bosan kukatakan ia benar-benar merupakan teman yang sangat baik, sangat positif, sangat dewasa, sangat multitalented, sangat jayus, sangat menghibur, dan sangat disayangi semua orang. Aku menyesal dengan semua ini. Tapi aku terus membuat diriku percaya bahwa ini yang terbaik. Ia menyadariku bahwa kehidupan ini terlalu rapuh.. Manusia benar-benar tidak memiliki kuasa apapun. Aku hanya bisa berusaha terus melakukan perbuatan baik karena kita benar-benar tidak bisa memprediksikan masa depan. 

Terima kasih Bapa, Kau memberikanku kesempatan untuk mengenalnya, berteman dekat, berbagi banyak hal, menjadikannya teman terbaikku, membiarkanku menjadi teman terbaiknya. Aku amat sangat bangga bisa menjadi salah satu orang yang spesial dalam hidupnya. Aku tidak akan pernah melupakanmu, sahabat dengan inisial yang sama denganku, RJ. I really really proud of ever being one of your bestfriend. Thank you for every stories we have talked, every moments we have shared, thank you for everything. Now, for the first time I admit that u were gone.. May you rest in peace, Rico Johari








Friday, 18 October 2013

Shanghai post #3: Good Places to be Visited in Shanghai #1

After spend 6 weeks in Shanghai, I recommend you some places u should go when u come to Shanghai. But I easily forget place's name, I wish I can do my best to remembering the name of the good places I wanna mention here. Hahaha..So here is the list of places u SHOULD go when u in Shanghai:
1. 外滩 Wai Tan, The Bund
People say this is the symbol of Shanghai. The view is so great with the skyscrapers and European architecture on the both side. Blue sky and the lake just make the view excellent. I went both in day and night and I can't describe how beautiful it was, so I don't know which is more beautiful in day or night. You should try both because the view is just totally different between day and night. You can take a public boat to explore the beautiful lake about 5 minutes. It cost very cheap, I forget but i think only around 3-5 RMB. U can see the beautiful boats, beautiful buildings with beautiful lights. Perfect!
The Bund in the day

The Bund in the day. Fall in love with the blue sky and colourful umbrella

The Bund in Night

The Bund in Night



 2. 南京  Nanjing East  Road
The main road that located almost in the center of Shanghai is one of the never sleep area in Shanghai, Nanjing Road. Nanjing Road divided as Nanjing East and West Road, and my favorite and I know everybody agree with me is Nanjing East Road. Nanjing East Road block any vehicle to cross around. It is full by international branded products, such as Zara, Pull and Bear, Baleno, Apple, Forever 21, etc. It looks so sophisticated and also beautiful. It also sells some local foods or snacks. This is a real Shopping World! and as other places in China, I found out a group of people are dancing, playing a music, etc. Feel so fun yet romantic.
Me and Jess
I love the red roses there.. So beautiful

Nanjing East Road in day


3. 田子坊 Tian Zi Fang
The other beautiful place in Shanghai that u really should to come. This is a small beautiful alley that I will never realize its existence if my friend didn't invite me to come to, Lol. However it is very famous and attract many foreigners. It has a lot of cafes and (maybe) a delicious foods. Yeah I didn't get the chance to try anything in here coz I always came too late. p.s. the foods here maybe a bit expensive.

Tian Zi Fang in the night

Tian Zi Fang in the day. (I had never gone here in the day. I find this beautiful photo in Google and share it. Never know that Tian Zi Fang has a great view although it is a bright day)

Lucky me, I still had a chance to taste the famous of "Modern Toilet" in here. This is an ice cream restaurant that has an unique design. They make it as a toilet! U can see all the decorations are closet and also for the ice cream and cute merchandise.


Me and Friends
 4. 豫园 Yu Yuan
Oh men too much beautiful places in Shanghai that u should visit. Maybe u got tired to read "u should come" in all numbers, but really, u should come this place too! Hahaha.. U find a lot of chinese merchandise here and taste some of delicious foods. There is a dumpling shop (i forget the name), but it is really really famous. U didn't need to know the brand, just look where is the longest queue in Yu yuan near the bridge, and u will know what they are waiting for. Yu yuan sells a lot of cute stuffs but u really need have a negotiation skill. If u wanna buy a panda chain, they open about 15 RMB, and u can ask them for 5 RMB/each. Beside all the cute stuff, u can enjoy the beautiful old chinese architecture and it is more beautiful with the lamps in the night.

Ok, I really dislike this photo coz me and Jess are so small, and there is a man's head in the left side. But the background just so beautiful to be missed.. :)

Yu yuan in the day
Yu Yuan in the evening

Good friends met in Shanghai
I still have a dozen of beautiful recommended places to visit in Shanghai. But i'm too busy recently to update my blog. That's why I post this post first ya.. Stay tune for the next beautiful places to be visited in Shanghai. I promise will write it soon :)

Sunday, 8 September 2013

Shanghai post #2

For the second post, I wanna share a little of my feeling about this summer course and also Shanghai. As I mentioned before, I feel so glad to be a part of this awesome course. I'm happy to know and have a great friends from other countries. I spend 6 weeks in Shanghai, since that, I feel so close with my new friends and feel so familiar with Shanghai. Fyi, this is my second time go to China, and I'm happy to have a chance visiting one of the best city in the world, Shanghai.

My friends are come from Korea, Spain, Indonesia, Africa, China itself, America, Italy, etc. Mostly I spend my time with my close friends from Spain, Korea and Indonesia.

Well, the first week I arrived in Shanghai made me a bit depress, because I had no friend. I join this summer course with a close friend of mine, Jessica and her sister, Maya. We went to several places, having breakfast-lunch-dinner only 3 of us on the first week. I talked to Jeng that this would be so bad if we keep traveling around only for 3 of us for the whole summer course. One the second week, there was a good moment when I was in lift and met with some friends from Africa and China. Then we also had a new friends from Korea and Spain. I will introduce them in the later post.. hahaha..

I love Shanghai, not only because it is one of the metropolitan city, but also coz it really leaves me a great memories. Shanghai has a good public transportation. I had never known how is the feeling to be in MRT before came to Shanghai. It is good. And I also love the bus there. I compare it with Indonesian public transportation, such as mikrolet, metro mini, kopaja, transjakarta, etc. It just soooo make me shy. Dirty, have no rule, messy, not safe, etc. And can't be denied, Shanghai is so much safe than my hometown. I love Indonesia so much, really. But I really wish Indonesia can be better in all aspect. You can see how clean, beautiful, and safe other country. How can Indonesia attract foreigner to come if the locals itself feel anxious everywhere, everytime, everyplace.. Hahhaa.. Somehow, I know Indonesia will be as good as other country, but dont know when.. Wish it will be asap. Goodluck! 
The Public Bus

Great View of Shanghai

Shanghai


Saturday, 7 September 2013

Summer Course in Shanghai part #1

Haii.. longg time no post yaa.. Actually i wrote something 2 months ago by my phone, but it was a stupid connection and all i wrote was all deleted. And my heart broke.. so I decide to write in on my computer instead. Hahaha..

Some of my friends maybe know that I was having a summer course in China. I was back to Indonesia about 1 week ago, so recently posts will talking about my experiences in there :)

I feel so happy to have the second chance to have a summer course in China with Jessica (again), and this time is longer and more fun. I have a chinese short course (6 credits) in Shanghai Normal University for 6 weeks, and I was join in the advance class [it was divided as 3 classes, beginner - intermediate - advance]. My class consist by 11 people: 6 Indonesian, 1 American, 3 Japanese, and 1 Korean.
Shanghai Normal University
My Class Member and the Teachers

The Chinese courses programme is quite good and I'm very very grateful I join in this courses. I found many friends over the world, improving my Chinese and English skill, and exploring Shanghai, of course :)
I have too much things to be shared and I'm thinking to divide it be several parts. For today's post, I will post the random general info. Hahaha.. This is some awesome view of my university..
The view from the balcony of my dorm
View of a Garden Beside of My Dorm


My class is held from Monday to Friday, from 8.30-11.00 and 11.30-12.00. I have the different teacher for each shift, and I love them both. They know how to teach university students, have a lot of creative way in teaching, and always have ideas to force us to elaborate our skills.

Shanghai Normal University itself have 2 areas. Each area has a lot of buildings. My dorm and class are located in the different areas. But it is so near. We just need to cross a big road, a very short bridge and arrive. I was spotted a beautiful colourful flowers everyday I cross the road. It is quite weird coz it is blooming every morning I went to class, and all shriveled when I walked back to my dorm, and will blooming again in the next morning. Hahaha..
The Colourful Flowers
The View from the Very Short Bridge to My Campus











Nan Da Lou - I study in this building































And how I love the path in my school. It is wide, very clean, and I love the trees along the path.. U can see the first photo above and the photo below. I love to take a walk in the evening by myself since Jess is too lazy to accompany me to. Lol

The Path in My University
Beautiful tree

And one of the interesting things in my school, as the usual Chinese people, they like to have an evening dance. You can find a group of people are dancing, wherever. On the road, garden, etc. And there is a group of people who always dance in the back of my school. Usually when I walk to have a dinner in the back of my school, I will find them. The moment when I shoot this photo, they feel a little shy but they keep dancing. hahaha

And the other good things of course the food! I will post about the delicious yet very cheap foods, my lovely worldwide friends, and a dozen of great places to go in Shanghai soon.. Stay tune yaa :D